İçerik

Önemli Bilgisayar Parçaları

Bilgisayarların En Önemli Parçaları Nelerdir?

Bilgisayar parçalarını ve bu parçaların işlevlerini bilmek hem bilgisayar alırken hem de bilgisayar kullanırken size büyük fayda sağlayacaktır. Neden mi dersiniz? Bilgisayar satın aldığınızda bilgisayarın özelliklerini incelersiniz. Bilgisayar parçalarını ve işlevleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda bilgisayar özelliklerinin iyi veya kötü olduğunu anlayabilirsiniz. Bunun yanında bilgisayar kullanırken herhangi bir sorunla karşılaştığınızda parçalar hakkında bilgi sahibi olmak, sorunun hangi parçadan kaynaklandığını anlamak işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Bu nedenle de bilgisayar parçalarına ve işlevlerine hakim olmanız hem doğru kararlar vermenizi sağlayacaktır hem de teknolojik anlamda hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Her geçen gün değişen ve gelişen bilgisayar modellerinin içerisindeki ana parçalar da gelişiyor ve teknoloji ilerledikçe de ana parçaların işlevsel özellikleri de farklı bir hal alıyor. Bunları göz önünde bulundurarak her geçen gün gelişen ve değişen bilgisayar modellerini, parçalarını ve parçaların işlevlerini teknolojik gelişmelere ayak uydurarak öğrenmelisiniz. Bu yazımızda bilgisayarın ana parçalarını ve bu parçaların işlevlerini sizler için derledik.

Bilgisayarın En Önemli Parçası: Anakart

Anakart, bilgisayar üzerinde bulunan tüm parçaların hayat bulduğu elektronik bir devredir. Anakart, her bilgisayara özgü bir parça olmakla birlikte bilgisayarın en önemli parçasıdır Anakart sadece bilgisayarda olmamakla birlikte aynı zamanda buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi elektronik eşyalarda da mevcuttur.

Hızlı Erişim Noktası: RAM

Bilgisayar içerisindeki tüm veriler RAM içerisinde mevcuttur. Bir şekilde bilgisayarın hem beyin hem de hafıza işlevini görür. RAM içerisinde mevcut olan veriler ile hızlı erişilebilirlik arttırılabilir. Hafıza alanı olarak önemli bir işleve sahip olan RAM, büyüklük ve fiyat olarak da farklılık gösterebilir.

Bilgisayar Beyni: İşlemci

Bilgisayar üzerinde yapılan tüm işlemler ve hesaplamalar işlemci sayesinde gerçekleştirilir. Bu nedenle de bilgisayarın beyin işlevi gören parçası işlemcisidir. Nasıl ki bir insan tüm fonksiyonlarını beyin fonksiyonları sayesinde gerçekleştirebiliyorsa bilgisayar da aynı şekilde tüm işlevlerini işlemci sayesinde gerçekleştirebilir. Tıpkı insan beyni gibi işlemci de bilgisayarda hangi parçanın ne iş yapacağını belirler.

Hafıza Kartı: Sabit Sürücü

Sabit sürücü, bilgisayarların hafızası olarak adlandırılabilir. Şöyle ki bilgisayarda yer alan verilerin depolandığı alan olarak tanımlanabilir. Bilgisayarın hafıza alanı olarak adlandırılan bu bölüm bilgisayarda yer alan tüm verilerini saklar ve depolar. Aynı zamanda sabit sürücülerin HDD ve SDD gibi iki farklı varyasyonu bulunur. bilgisayarın hafıza bölümü olan sabit sürücü diğer bir adı olan DİSK, hasar almamış ise bilgisayarınızın açılmadığı durumlarda bilgisayardan sökülerek bu alanda yer alan veriler başka bir bilgisayara aktarılabilir.

Görüntünün Gücü: Ekran Kartı

Ekran kartı, bilgisayarda yer alacak görüntüleri işleyip monitöre iletir. Monitörde gördüğümüz her görüntü monitör ekran kartı diğer bir ismiyle grafik kartı sayesinde gerçekleşir. Bilgisayarın çok önemli bir işleve sahip olan bir parçası olarak bilinir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.